7 tips om zelf een fotografie achtergrond schilderen

1 op 1 individuele workshop portret kinderportret studio licht

Handgeschilderde achtergronden

Mijn liefde voor handgeschilderde achtergronden is duidelijk. Vaak wordt me gevraagd of ik ze zelf heb geschilderd, waarop ik altijd ontkennend moest antwoorden. Het leek me zo tof om er zelf eentje te maken, zodat ik een volgende keer ja kan zeggen! Het is natuurlijk geweldig, als je alles in een portret zelf creëert. Van styling, tot haar, tot achtergrond. Tegelijkertijd ben ik van mening dat dit niet perse moet. Doe vooral waar je goed in bent en lol in hebt, zou ik zeggen. Zo breng ik zelf nooit make-up aan en als ik het haar stijl, dan ga ik gemakshalve voor de messy look.

Het afgelopen halfjaar liep Amber, een studente van een fotografie opleiding, stage bij me. Bij het vormgeven van haar taken- en bezighedenlijst, kwam ik op het idee om samen een achtergrond te verven. Ik had er zin in, maar zag er ook een beetje op eerlijk gezegd. Het leek me een behoorlijke klus, dus stelde ik steeds uit. Oh yes, the procrastinator… Tot de laatste week zelfs. Maar, we hebben het gedaan en wat blijkt: ik vond het fantastisch.

Al jaren geleden had ik een leeg canvas gekocht, die trouw bij elke studio verhuizing meeverhuisde zonder ooit gebruikt te worden. Tot nu. Enige probleem is dat uit geen flauw idee meer heb waar ik hem heb gekocht, dus dat linkje blijf ik je schuldig. Wat ik me nog herinner is dat hij ‘geprepareerd’ is. Dat had ik ooit ergens gelezen en schijnt belangrijk te zijn. Soort van ‘klaar voor gebruik’.

Nu ben ik niet het type wat uitbundig voorbereidt. Ik lees nooit gebruiksaanwijzingen en zoek alles het liefst al doende uit. Precies zo leerde ik ook fotograferen. Vlieguren maken, aanpassen en bijstellen. Onderzoeken, experimenteren en lol erin hebben. Zo ook pakte ik dit project aan. Hieronder vind je mijn aanpak, die verrassend goed geslaagd is! Of ik het nog een keer kan zal zich moeten bewijzen, dus als je nog aanvullende tips voor mij en andere lezers hebt, laat je reactie graag onder aan de pagina achter.

Benodigdheden om zelf een achtergrond te verven

– 2,5 liter lichtgrijze latex. 1 liter was trouwens ook genoeg geweest. (huismerk lokale Hubo)
– twee kleine mengflesjes, oker en blauw (ook bij de Hubo)
– een plastic bak om te mengen
– voor ieder een spons (simpele van de Action)
– twee kleine verfrollertjes (weer een simpele van de Action)
– een plastic zeil als ondergrond (Action)

Stap 1: het canvas nat maken

Omdat ik ooit bij Sarah Oliphant in Brooklyn in haar atelier was, had ik wat eerstehands tips gekregen. Zo is een nat doek nodig om de verf mooi in elkaar over te laten lopen. Ik houd van zachte overgangen en een schilderachtig effect. Goed nat maken dus. Een goede scheut water en wat deppen met de spons.

Stap 2: de ondergrond kleur

De volgende stap die we deden was met de rollertjes de lichtgrijze verf als onderlaag aanbrengen. Er was geen zwarte mengverf meer in de Hubo en ik was al aan de late kant, dus besloot om in plaats van witte verf, grijze verf te nemen. Ik miste de zwarte mengverf wel overigens. Het lijkt me heel fijn om een kleur donkerder te kunnen maken, dus een volgende keer zorg ik dat ik die erbij heb.

Stap 3: mengen en sponsen

Dit is de leukste stap. Op gevoel kleuren mengen en met een natte spons deppen. Ik mengde de kleuren niet te lang, zodat er een soort marmereffect ontstond in de verfbak. Met de spons pikte ik zo verschillende kleurgradaties op, om willekeurig op het natte canvas te deppen. De verf lengde ik aan met wat water. Deze stap ging niet volgens vaste techniek, maar was echt een kwestie van trial and error. Dat maakt het voor mij zo leuk. Gewoon uitproberen en kijken wat er gebeurt.

Stap 4: laten intrekken en zachte overgangen maken

De eerste drie stappen waren binnen een uur al gedaan. We hebben het doek even laten rusten om te kijken hoe de verf zou intrekken. Het doek was behoorlijk nat nog na een halfuur, zeker aan de achterkant, maar we kregen wel een idee van hoe de verf werd opgenomen. Vervolgens hebben we een egale kleur gemengd van de restjes van stap 3. Daarmee depten we met een natte spons langs alle harde randjes, om zo to zorgen voor een zachte overgang. Het is natuurlijk de kunst om niet te ver hierin te gaan, want je wilt voorkomen dat je het schilderachtige effect weghaalt. Als je teveel blijft deppen, dan wordt het een te egaal geheel en kun je net zo goed een papieren achtergrondje gebruiken.

Stap 5: weten wanneer te stoppen

Misschien wel de moeilijkste stap: weten wanneer je moet weglopen van je doek. Met mijn gebrek aan ervaring durfde ik niet te lang door te gaan, uit angst dat ik het zou bederven. Ik was namelijk al behoorlijk tevreden. Boven verwachting tevreden zelfs! De uiteindelijke kleur had ik niet kunnen voorspellen. Dit is echt vanzelf ontstaan. Ik wilde een wat lichtere achtergrond, omdat ik al veel donkere heb. Hij viel een stuk groener uit dan ik had verwacht. Ook dit was niet erg. Ik denk dat het helpt als je vooraf niet een sterk eindresultaat in gedachten hebt.

Stap 6: drogen

We hebben het canvas nog een uurtje laten liggen. De bovenkant begon wat te drogen, waardoor ik het aandurfde hem op te hangen. Nat en plat op het zeil zou het niet gaan drogen. Met ieder een kant trokken we voorzichtig het doek omhoog en klemde het doek aan een achtergrond statief. Het windje door het raam hielp mee met drogen. De verf liep gelukkig niet uit. Weer een uurtje later durfden we de vers geschilderde achtergrond te verplaatsen, met statief en al, naar mijn naastgelegen studio. Want, ik had die middag een vrij werk shoot, dus het zou natuurlijk geweldig zijn om een paar foto’s op de nieuwe achtergrond te maken.

Stap 7: testfoto’s maken

Mogelijk nog leuker dan het verven is het in gebruik nemen van de handgeschilderde achtergrondcanvas. Amber en ik waren echt een beetje trots. Mijn model had prachtige lichte grijsgroene ogen, dus ze zou mooi combineren op de groene achtergrond. Vanwege haar donkere haren wilde ik de achtergrond niet al te licht laten uitkomen. Daarom plaatste ik haar ongeveer 1,5 meter van de achtergrond. Omdat er dan minder licht opvalt, wordt ie vanzelf wat donkerder.

Ik kan niet anders zeggen dat ik het een geslaagd experiment vind. Het ging makkelijker dan verwacht en hij fotografeert ook mooier dan ik verwachtte. In het echt oogt hij wat weliswaar te licht en groen voor mijn smaak, maar op camera met mijn zachte lichtgebruik vind ik hem erg gaaf. Ik heb al zin in een volgende keer. Nu eerst een leverancier vinden voor de canvassen. Mocht jij een tip hebben hoor ik het graag!

zelf achtergrond schilderen fotografie studio
zelf achtergrond schilderen fotografie studio
zelf achtergrond schilderen fotografie studio

8 Comments

  1. Geweldig doek geworden 💚heerlijk om te experimenteren en dan dit resultaat❣️

  2. Dank je! Zoals ik al schreef kan ik me niet meer herinneren waar ik die destijds had gekocht.. Ik hoop dat iemand een gouden tip achterlaat. Wat ik wel weet is dat je erop moet letten dat ‘ie ‘geprepareerd’ is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *