Do what sparks joy – op jouw eigen manier ondernemen

Ken je dat? De mid-vakantie-itch?

Dat je na een paar dagen relaxen je leven gaat overdenken.
Hij komt bij mij gegarandeerd langs.

Waar wil ik heen met mijn fotografie bedrijf?

Terwijl de meisjes plonsen in het zwembad en ik met mijn voetje omhoog zit vanwege een opgelopen wond, word ik stil.

Heel stil.
En ik voel.

Wat wil ik echt?
Wat geeft me plezier?

Het antwoord komt vanzelf naar boven en het is heel simpel.

Ik wil mooie foto’s maken.

Dat is alles wat ik wil. Dat geeft me immense ‘joy’.

Hoe mijn toekomst als fotograaf eruit ziet weet ik niet.

Bezit ik ooit een eigen studio / gallery?
Verkoop ik vrij werk bij de vleet?
Fotografeer ik beroemd Nederland voor gerenommeerde magazines?

Ik weet het niet en ik besluit dat ik het niet hoef te weten.

Persoonlijk ondernemerschap als fotograaf

Je kern vasthouden

Met opluchting besef ik dat er geen specifieke acties nodig zijn op dit moment.

Het enige wat ik hoef te doen is mooie foto’s maken en dit te blijven delen. Met mensen die het ook vreugde geeft. Die blij en geraakt worden door wat ik maak.

Ik besef me dat het zo gemakkelijk is om je kern kwijt the raken. Continue ligt er afleiding op de loer.

Opdrachten die je laten afleiden van wat je werkelijk leuk vindt om te doen. Vergelijk met andere fotografen, die een aantrekkelijk aanbod hebben. Zelftwijfel die je verlamd doet achterlaten.

Het is steeds weer naar binnen gaan en voelen of het een JA of een NEE voor jezelf is.

Natuurlijk besef ik me dat sommige keuzes verstandiger zijn dan anderen. Je aanbod afstemmen op de markt bijvoorbeeld. Marketing campagnes draaien of goede nieuwsbrieven versturen. Dagelijks op alle mogelijke manieren zichtbaar zijn op de socials.

Maar wat als je dag in dag uit doet wat je niet leuk vindt? Wat als het je alleen maar energie kost en je weg houdt van wat je echt moet doen?

Persoonlijk ondernemerschap als fotograaf

Persoonlijk ondernemerschap

Hoe zou het zijn om te ondernemen op een meer organische manier?

Iets achterover leunen en niet continue actie-gedreven zijn. Invoelen, meebewegen en alleen actie ondernemen als je echt een volmondige ‘ja’ voelt.

Sommigen noemen die vrouwelijk ondernemen, in tegenstelling tot de mannelijke variant waarin je meer naar voren beweegt. Ik zie het zelf als ‘persoonlijk ondernemen’. Op jouw eigen manier.

Business modellen gebruiken om in te tunen op wat werkt voor jou. Geen ‘cookie cut’ model dus, geen one size fits all.

Persoonlijk ondernemerschap als fotograaf

Human Design

Volgens mijn Human Design ben ik een projector. Dit betekent ‘wachten op de uitnodiging’. Het betekent ook balans houden, omdat mijn energie niet voortdurend aanwezig is. Vol overgave uitvoeren en dan weer rust nemen.

Door het ondernemerschap te ervaren kom ik vanzelf achter wat werkt en niet werkt voor mij. Soms neem ik een afslag, die achteraf niet als de juiste voelt. Bijstellen mag. Dat is het mooie aan een eigen bedrijf hebben. Je mag het zelf bepalen.

Voor mij blijft het belangrijk om elke keer weer terug te grijpen op joy. Blijven doen waar ik van ‘aan ga’. Wat soms echt wel een uitdaging mag zijn, maar me uiteindelijk achterlaat met een glimlach. Waar het voelt stromen.

Ik zet me in om mijn mooiste werk te maken. Dat maakt me blij. Ik ontwikkel, ik groei, ik stap mis en sta weer op. Altijd kom ik weer terug bij datgene wat me drijft. Wat een genot.

2 Comments

 1. Hoe mooi is het, dat je aan het begin van je ondernemerschap al zo bewust erin staat. Stap voor stap mag je jouw ideale onderneming vormgeven.

  Ik weet nog niet wanneer en of er een nieuwe online cursus komt, en zo ja, in welke vorm. Ik werk namelijk aan een nieuw programma, wat nog meer waarde zal geven. Maar dit kost tijd. 🙂

 2. Het ondernemerschap is een mooie reis, heel mooi hoe je jou ervaring omschrijft en ook herkenbaar.
  Ik leer hier veel van o.a. van jou blogs.
  En jou manier van werken.
  Zelf sta ik nog aan het begin van mijn ondernemerschap, toch voel ook ik soms die onzekerheid, vragen zoals wat wil ik nu écht (portretteren! 😍 een stukje kunst afleveren) en waar doe ik goed aan zodat ik meer en meer ervaring op mag doen, als ondernemer en als fotograaf.

  Ik kijk uit naar een deelname aan portretten met een ziel, in de hoop natuurlijk dat je daar bijna net zoveel plezier aan mag beleven als het fotograferen 😘 ik schuif graag de volgende keer aan als deze er komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *