Hoe ontwikkel je jouw stijl als fotograaf?

jouw stijl ontwikkelen

Gisteren hield ik de laatste bijeenkomst van een halfjaar-traject voor fotografen. De opdracht was om alles wat aangeboden was tijdens het traject, samen te brengen in een eigen concept.

Eén model, vier fotografen, vier fotoshoots en vier totaal verschillende beelden.

Het kan heel goed zijn om bij een andere fotograaf het kunstje af te kijken. Om te leren fotograferen zoals hij of zij. Maar het is volgens mij nog beter om wat je leert te vertalen naar jouw eigen stijl.

Maar wat is die stijl dan? Iedereen heeft het erover. ‘Blijf trouw aan je eigen stijl.’ Leuk gezegd, maar hoe dan?

Het concept ‘stijl’

Stijl wordt vaak gezien als de handtekening, oftewel signature, van de fotograaf. Het is de manier van fotograferen die maken dat als je zonder naam een foto ziet, je direct weet van wiens hand het is. Stijl zit uiteraard in de nabewerking, maar in zoveel meer.

Als fotograaf maak je voortdurend keuzes, al ben je hier niet altijd bewust van. Technische instellingen, achtergrond, licht, benadering van het model, expressie, kleuren, om er maar een paar te noemen.

Jouw keuzes

Daarom gebeurt het ook dat er gister met eenzelfde model en dezelfde locatie toch vier totaal verschillende portretten werden gecreëerd. Eén fotograaf koos voor expressief en symbolisch, de ander voor beweging met lange sluitertijden, de derde weer romantisch met bloemen en een barok stoel en de laatste fotograaf ging voor donker en psychologisch.

Ik glimlachte erbij. Want dit is wat ik tijdens het traject wilde meegeven. Niet mij nadoen, maar je eigen hart vinden en van daaruit werken.

cursus portret nabewerking fine art Iris Valentina

7 stappen naar het ontwikkelen van jouw stijl

Hoe bereik je een eigen stijl? Ik zet een aantal stappen in willekeurige volgorde voor je op een rij.

 1. Doe wat je leuk vindt.
  Een inkopper, maar toch vaak over het hoofd gezien. We maken regelmatig keuzes op basis van wat we denken dat we moeten doen. We bepalen richting door mentale besluiten, om succes te behalen en onderscheidend te zijn. Dit kan tactisch zijn, want misschien ben jij daarom wel de enige uitvaartfotograaf in jouw regio. Alleen als je er vervolgens diepongelukkig van wordt, zal je fotografie en daarmee je stijl eronder lijden. Maak een lijstje van alle fotografie genres die je uitvoert. En onderstreep er nu eens één. Als je er maar één mocht kiezen, welke zou dat zijn?
 2. Ontdek jouw waarom.
  Wat vind je belangrijk? Welke waarden passen bij jou? Wat is je missie? Waarom fotografeer je? Denk eens dieper na over wat maakt dat je je camera oppakt. Ik schreef er eerder een artikel over. Hoe dichter je vanuit jouw persoonlijke ‘waarom’ werkt, hoe meer de keuzes die je maakt bij je passen. Dit draagt dan vanzelf bij aan het ontwikkelen van jouw stijl. Rust, liefde, connectie, authenticiteit en integriteit zijn een aantal sleutelwoorden die bij mij passen. Als persoon en als fotograaf. Mijn portretten worden zo een verlengstuk van mezelf.
 3. Ontwikkel jezelf.
  Aansluitend op punt twee: ken jezelf. Ontwikkel, doe zelfonderzoek. Lees af en toe een zelfhulpboek. Neem coaching. Doe aan mindfulness of meditatie. Duik in Human Design. Het leven wordt makkelijker als je jezelf goed kent: van talenten en krachten tot valkuilen en uitdagingen. Jouw fotografie profiteert hier immens van. Je wordt je beste zelf als je je shit opruimt.
 4. Durf keuzes te maken.
  Als je je wilt onderscheiden is lafheid je vijand. Dit is tricky, want op veilig gaan is gegarandeerd succes. Ineens komt er van alles naar boven, als je buiten je gebaande paden gaat. Wordt je werk nu ook wel goed ontvangen? Grote kans van niet. Mensen zijn gewend geraakt aan je status quo en niet iedereen zal je nieuwe uitspattingen kunnen waarderen. Er is overigens ook een kans van wel. Juist het verbreken van the same old kan je publiek in positieve zin verrassen. Vraag is, is het belangrijk wat ze ervan vinden, goedkeurend of afkeurend? Mijn aanpak: een constante kwalitatieve stroom van beelden, met af en toe een exploratie buiten mijn comfort zone. Vind ik spannend genoeg.
 5. Iets heel anders doen.
  Klinkt als een contradictie. Trouw blijven aan wie je bent, wat je leuk en mooi vindt, en dan iets heel anders gaan doen. Toch kan het versterkend werken. Fotografeer je altijd in een studio, ga dan eens een paar oefenshoots in de natuur doen. Heb je altijd kinderen voor je lens, nodig eens een ouder koppel uit om plaats te nemen in je studio. De technische perfectionistisch kan zichzelf verrijken door eens met creatieve lenzen te gebruiken, zoals de Lensbaby. Of met langzame sluitertijden te werken, waardoor het ineens om vorm draait en niet de scherpte. Door af en toe helemaal af te wijken van je normale gang van zaken, train je je oog. Dit geeft diepgang aan je stijl.
 6. Maak het niet te ingewikkeld.
  De kunst van fotografie is die van het weglaten. Hoe ingewikkelder je het maakt, hoe verwarder je kijker kan worden. Tenzij dat je doel is, raad ik aan om een aantal heldere keuzes te maken. Schijf je waarom op, kies een aantal waarden die bij je passen en vertaal dit naar het soort portret wat je gaat maken. Keep it simple.
 7. Vertrouw
  Je stijl ontwikkelen kost tijd. Het is een oneindig proces. Een stijl is nooit af. Kijk naar de grote fotografen. Ook zij ontwikkelen zich. Je groeit als persoon en je leert steeds meer over het vak. Fotografie kent zoveel lagen en er is altijd iets nieuws te ontdekken. Ik bedoel te zeggen dat er geen eindpunt is om naar toe te werken. Je stijl is wat het is, totdat het het niet meer is. Vertrouw er maar op dat je goed bezig bent. Dat je keuzes kloppen voor nu. Zolang je je niet laat afleiden door jan en alleman en gewoon blijft luisteren naar wat je hart je ingeeft, komt het allemaal goed.
stijl ontwikkelen

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *