Geschilderde achtergronden

geschilderde achtergrond canvas fotograaf portret studio

Een veelgestelde vraag, als niet de meest gestelde vraag: waar haal ik mijn achtergronden vandaan? Of schilder ik ze zelf?

Schilderachtige achtergrond

Bij een schilderachtig portret hoort uiteraard een schilderachtige achtergrond. De handgeschilderde canvassen maken een portret voor mij echt af. Ik gebruik wel eens een papieren rol, maar het is gewoon niet hetzelfde.

Ik heb wel eens zelf geschilderd, met gemengd succes. Binnenkort ga ik het weer eens proberen, samen met mijn stagiaire Amber. Daar kom ik over bij je terug.

Verschillende merken achtergrondcanvas

De achtergronden die ik in de studio gebruik heb ik dus allemaal gekocht. Er zijn verschillende leveranciers op de markt, in binnen- en buitenland.

Mijn blauwgrijze Oliphant heeft een dik canvas, maar is toch soepel. De overloop van de kleuren is subliem. De kleurtint is heel veelzijdig. In de nabewerking voeg je met kleurbalans eenvoudig een kleurzweempje toe. Het blauwgrijs pakt dit goed op. Bij Oliphant koop je ook naam en geschiedenis. Sarah Oliphant wordt geroemd als de koningin van de geschilderde achtergronden. Annie Leibovitz is kind aan huis hier. Ik heb het geluk gehad de Oliphant Studio te mogen bezoeken in Brooklyn. Een enorme loods vol canvassen en liefde voor het vak. Er hangt wel een prijskaartje aan vast.

geschilderde achtergrond canvas portretstudio

Toch ben ik zeker niet ontevreden over de goedkopere Plichta Backdrops. Ook zij heeft talent voor het creëren van een mooie overloop. Ik houd van zacht en schilderachtig, niet te vlekkerig. De achtergrond mag niet de overhand nemen, slecht subtiel iets toevoegen. Wat mij betreft heeft Plichta dit goed begrepen. De kwaliteit van de canvas lijkt wat dunner. Met wat vaker op- en uitrollen komen er geheid wat vouwtjes in. Vind ik overigens niet heel erg.

geschilderde achtergrond canvas portretstudio

Tenslotte heb ik een aantal canvassen van Gravity Backdrops. Ook dit bedrijf is geroemd. De gebruikte verftechnieken zijn volgens mij anders dan Oliphant en Plichta, want ze lijken wat meer spikkels te hebben. Een wat meer grungy look dus. Ik gebruik ze graag, maar het zijn niet mijn favorieten.

geschilderde achtergrond canvas portretstudio

In Nederland hebben we Jacky’s backdrops. Ik heb (nog) niets van haar gekocht, maar wat van eigen bodem komt moeten we aanmoedigen. Het ziet er mooi uit wat ze maakt. Mocht je iets van haar hebben, dan hoor ik graag je mening.

Kleur van de achtergrond

Je kunt de hoeveelheid licht dat op je achtergrond valt beïnvloeden door je lichtgebruik en de afstand van het model tot de achtergrond. Daarom is een medium waarde (= hoe licht/donker) een goed startpunt. Je kunt er licht mee gaan en heel donker. Veelzijdigheid is altijd fijn.

Qua kleur zou ik altijd tenminste één grijze kiezen. Zoals ik hierboven al schreef is grijs goed te beïnvloeden met een kleurbalans aanpassing. Olijfgroen vind ik prachtig. Vooral bij modellen met een warme ondertoon komt deze achtergrond goed uit. Een koele donkergroene past mooi bij donkerharigen. Een beige of gouden tint doet het fijn bij blond of een romantische styling.

Ach, ik mix and match graag. Vaste combinaties vervelen snel. Ik ben niet bang iets uit te proberen. Mocht het na afloopt echt een ramp blijken, komen mijn Photoshop skills van pas geef ik toe. Daarmee pas ik wel eens de kleur van de achtergrond of kleding aan, zodat het geheel meer in balans oogt.

2 Comments

  1. Ach wat een prachtig compliment en mooie woorden. Hartelijk dank Robert. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor jou. Vakmanschap lever je.

  2. Mpoie achtergronden hebben is natuurlijk super, maar wat het brengt, wordt bepaald door hoe je er mee omgaat en daar ben je een meester in, Iris!
    Prachtresultaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *