Hoe stress je mooiste fotografie werk in de weg staat

stress tijdens een fotoshoot

Ervaar jij wel eens stress tijdens een fotoshoot?

Toen ik mijn cursus Kinderportretten met hart & ziel maakte, heb ik elke stap en elk element wat ik gebruik tijdens het creëren van een portret onder de loep genomen.  

Wat me opviel hierbij is dat mijn grootste les in mijn eigen ontwikkeling heeft gezeten in mijn ‘staat van zijn’ voor, tijdens en na een fotoshoot. 

Gedachten als: ‘kan ik wel leveren?’, ‘hoe moet ik ze poseren?’, ‘vinden ze me wel leuk?’ en ‘hoe zorg ik ervoor dat de moeder zich er niet mee bemoeit?’ …. ze ondermijnen het creatieproces. 

Tijdens workshops zie ik de hartslag en ademhaling omhoog schieten als het de beurt is aan de fotograaf om foto’s te maken. Stress. Pure stress, wat maakt dat je geen goede connectie meer met je model kunt krijgen.  

Ik heb nog geen fotograaf ontmoet die zonder enige vorm van spanning een fotoshoot doorloopt. Geen goede in elk geval.  

De spanning is ook nodig.

Alles wat je weet moet je gebruiken, om jouw beste shot te maken. Maar als spanning de overhand neemt, helpt het je niet. Mijn mening is dat je zowel aan je kennis en praktische vaardigheden moet werken, zoals licht, techniek, poseren en nabewerking. Maar dat je ook je persoonlijke vaardigheden ontwikkelt, die je in staat brengen rustig te blijven en de leiding te nemen over de fotoshoot. 

Ik gebruik verschillende technieken om rust te bewaren en de leiding te nemen en te behouden. Dit is hoe je de verstillende blik kunt vangen in een portret.

Er wordt wat mij betreft te vaak gehamerd op nabewerking. Ja, deze is belangrijk en ik deel ook hierover al mijn stappen. Toch zal nabewerking je shot niet redden, als je de juiste expressie niet weet vast te leggen.

Jij bent zelf het belangrijkste instrument. Daarom benader ik mijn cursus op een brede manier. Alle schakels komen op een gegeven moment samen en dan heb je een portret met impact.

Dat voelt heerlijk.

1 oktober start mijn online cursus, inclusief een maandelijkse live zoomcall voor al je vragen.  Graag werk ik met je mee aan jouw ontwikkeling, zodat je de fotograaf kunt worden die je wilt zijn. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *