Op locatie met de studio flitser

flitsen op locatie Iris Valentina fotograaf

Meestal fotografeer ik in de studio. Ik houd van de controle en consistentie. Er zijn weinig afleidende factoren, waardoor ik helemaal kan intunen op mijn model. Toch voelde ik het fotograferen op locatie lonken. Juist om de tegenovergestelde redenen die ik hierboven noemde. Het oncontroleerbare, het zoeken naar creatieve achtergronden, het uit de comfort zone stappen. Want als je een beetje het randen waarbinnen je je comfortabel voelt durft te rekken, maak je groei door.

Locatie onderzoek

Ik nodigde een tof model uit, met een heerlijke ‘fine art’ look, om wat vrij werk te maken. Allereerst testte ik mijn nieuwe zelf geschilderde achtergrond uit in de studio. Daarna trokken we het kloosterpark in. Ik heb het getroffen met de locatie van mijn studio. Het oude klooster is omringd door bos, vijver en tuinen. Mijn Umbrella XL (Profoto) ging mee, samen met lampstatief, wat doeken en verschillende lenzen.

Ik had, voordat Jaylee kwam, een rondje gelopen door de tuinen om wat geschikte plekjes te vinden. Met mijn smartphone nam ik wat foto’s, zodat ik tijdens de shoot niet verlegen zou zitten om locaties. Op locatie werken brengt al extra uitdaging met zich mee, dus ik wilde niet onzeker worden vanwege gebrek aan goede achtergronden.

flitsen op locatie Iris Valentina fotograaf

Combineren van aanwezig licht met flitslicht

Wat betreft het licht, ging ik voor een combinatie van daglicht en flitslicht. Hiervoor zoek ik eerst naar een onderbelicht histogram terwijl de flits uit is. Door manueel mijn belichting in te stellen, kan ik eenvoudig mijn diafragma, sluitertijd en ISO aanpassen tot een belichting van -1 tot -2. Vervolgens zet ik mijn flits aan en opnieuw op manueel stel ik die lichtjes in, zodat er een tweede laag over het model valt. Het aanwezige licht maakt dat – zeker in de schaduw – het gehele beeld lichtjes belicht wordt. Dit is genoeg om detail in zowel het model en outfit, als de achtergrond, naar boven te halen. Het flitslicht zorgt voor dieptewerking. Een mooie, zachte belichting op het gezicht is flatteus en geeft een schilderachtig effect. De mooie kenmerken van studio portretwerk gecombineerd met de dynamiek en textuur van locatie.

flitsen op locatie Iris Valentina fotograaf

Surrealistisch beeld

Wat me aanspreekt aan flitsen op locatie is dat het ergens een wat surrealistisch beeld geeft. Het oog ziet dat er iets niet helemaal klopt, want je manipuleert met licht.

Of ik dit ook voor klanten ga aanbieden weet ik niet, maar het smaakt wat betreft vrij werk zeker naar meer!

flitsen op locatie Iris Valentina fotograaf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *