Studio flitslicht instellen: lichtmeter of histogram?

flits instellen histogram

Lang geleden, toen ik net begon met fotografie deed ik een 1 daagse workshop studio portretfotografie. Aan de hand van een lichtmeter werd de belichtingsdriehoek ingesteld om vervolgens om beurten maar wat raak te schieten. Eenmaal thuis gekomen was ik niet veel wijzer.

Licht meten met het histogram

Mede om wat ik had aangenomen als een ingewikkelde zaak, zwoer ik studio flits af en hield het bij daglicht en of daglichtlampen (continue licht). Gelukkig kwam ik Felix Kunze online op het spoor. Zijn cursus gaf me een hele nieuwe blik op het instellen van flits-licht. In plaats van een lichtmeter, gebruikt hij het histogram om te bepalen of een portret goed wordt belicht.

Je kiest bij deze methode zelf je diafragma, ISO en sluitertijd en past gewoon de sterkte van de lichtbron aan totdat je onderwerp belicht is zoals jij het wenst. Zie het als een leeslampje. Door aan het knopje te draaien wordt hij sterker of zwakker. Je flitslicht heeft ook zo’n knopje om je lichtsterkte aan te passen.

Lichtsterkte

Het kan zijn dat je foto onderbelicht of overbelicht blijft, als je aan het maximum of minimum van je lichtsterkte zit. Dit heeft te maken met het vermogen van je flits. Een 600watt is behoorlijk, dus als je met F/1.4 wilt fotograferen kan het zijn dat zelfs de laagste stand teveel licht opbrengt.

Zelf heb ik zowel een 200 watt als een 600 watt lamp, beide van Godox. De AD200 is perfect voor individuele portretten, maar ook groepen red ik hiermee, al moet ik dan bij F/11 mijn ISO wel verdubbelen. De AD600 gebruik ik daar liever voor groepsportretten. Maar voor een individueel portret op F/4 geschoten is hij zeker ook geschikt.

licht instellen histogram

Hoe pak je het aan?

In de praktijk werkt het eigenlijk heel simpel. Je stelt je flits met lichtvervormer op zoals jij wilt. Je maakt een testfoto en kijkt op je schermpje naar het histogram wat bij deze testfoto hoort. Laat je niet verleiden om af te gaan op je ‘preview’ schermpje. Dit is een jpg weergave met toegevoegd contrast. Daarbij kan je schermpje lichter of donkerder zijn ingesteld. Je kan het beste puur op de feiten vertrouwen, je histogram dus. Lees het histogram om te bepalen of het klopt met het beeld wat je wilt maken. Ik wil voldoende belichting in alle details, inclusief schaduwpartijen. Dus ik wil niet dat het histogram laat zien dat mijn zwarten zijn dichtgeslibd. Nu wil ik uiteraard ook geen verloren detail in mijn hooglichten, dus waak ik ervoor dat mijn histogram niet aan de rechterzijde doorschiet. Uiteindelijk wil ik een zo realistisch mogelijk weergave van mijn histogram zoals het plaatje wat ik met mijn ogen zie weergeeft. Een donker model met donkere kleding en donkere achtergond betekent een histogram wat de zwaarte op links heeft. Licht op licht betekent een histogram op rechts belicht.

flits instellen met histogram

Nabewerking

In de nabewerking wil ik zoveel mogelijk detail in het bereik. Ik heb dan speling om lichte stukken donkerder te maken en vice versa. Detail wat in het RAW bestand weg is, krijg je niet meer terug. Het is daarom belangrijk om even de tijd te nemen om goed je histogram te bestuderen. Hoe meer je hierin oefent, hoe sneller je wordt.

Positie

De hoogte, richting, afstand, etc zijn overigens niet bepalend voor het gebruik van de ‘histogram-meetmethode’. Het principe werkt hetzelfde, alleen kan het zijn dat je keuzes qua positie ervoor zorgen dat er snel veel of weinig ligt op je model valt. Als je ervoor kiest bijvoorbeeld om je flits 30cm van je model te plaatsen, is het begrijpelijk dat je lichtsterkte lager zal uitvallen dan als je je lamp 2 meter van je model zet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *