Waarom je ‘waarom’ zo belangrijk is als fotograaf

flits instellen met histogram

Waarom fotografeer je?

Wat maakt dat je zin hebt om je camera op te pakken?
Welk verhaal wil je vertellen?
Wat is je missie?

En waarom is het belangrijk om dit te weten?

Als je begint met fotograferen denk je misschien nog niet zo na over deze vragen. Je vindt het gewoon leuk. Dat is op zich al reden genoeg, toch?

Zeker. Maar er is heel veel leuk. Hoe kun je je dan onderscheiden als fotograaf?

Toen ik startte met portretfotografie voelde ik me direct aangetrokken tot kinderportretten. Ik had zelf jonge kinderen, dus dat speelde ongetwijfeld mee in die keuze. Verder was ik me niet zo bewust van waarom ik voor kinderen koos. Het was een intuïtieve keuze zou je kunnen zeggen. Do what sparks joy.

Maar het was meer dan joy. Kinderportretten raakten me.

Ik kan me nog goed herinneren toen ik mijn allereerste oefenshoot deed met Sara, een vriendinnetje van mijn dochter. Ik kwam net terug van een workshop week met Joyce Tenneson en was overvloedig geïnspireerd.

Na de fotoshoot keek ik op de computer naar de foto’s en een paar sprongen eruit. Toevalstreffers geef ik toe, want veel wist ik nog niet van lichtgebruik, aansturen en styling. Maar dat gaf niet. Ik vergrootte een portret op mijn scherm en ik merkte dat er tranen in mijn ogen kwamen. Niet omdat het zo goed was, maar omdat ik iets zag wat ik in hart en lichaam voelde. Er begon iets te stromen.

Het is lastig dit gevoel te omschrijven, maar misschien herken je het wel. Als je naar een foto kijkt en niet weet maar voelt dat het portret binnenkomt.

Dit is je waarom. Dit is de aanzet tot je missie.
Het is iets wat diep van binnen leeft en gehoord en gezien wil worden.

Gedurende de jaren daarna kon ik steeds beter mijn ‘waarom’ verwoorden. Steeds pel je laagjes af en kom je dichterbij de kern.

Voor mij is fotografie het middel bij uitstek om dichtbij jezelf te komen.

Door te reflecteren op wat de projecties je vertellen leer je immens veel van jezelf.

Een kind, kwam ik achter, staat dichtbij zichzelf. Als we opgroeien raken we verder van onszelf verwijderd. We dragen maskers om ons aan te passen en beschermingsmechanismen treden in werking om met pijnlijke situaties om te gaan. Een kind heeft nog weinig laagjes, waardoor de ware aard, de ‘ziel’ eerder zichtbaar wordt.

En dat is wat ik voelde, in dat portret van Sara: ik voelde haar kern, haar wezen, haar zijn. Ik zag alleen maar schoonheid. Die schoonheid zat ‘m niet in een lach, in een pose, in de styling. Juist niet. De schoonheid die ik ervaarde zat in haar. Ik zag dat stukje volmaaktheid, wat we allemaal hebben, maar door schade en schande een beetje kwijtraken.

Ik zag herkenning. Sara’s portret herinnerde me eraan dat ook ik volmaakt ben. Dat door alleen maar te zijn wie we zijn, we al meer dan genoeg zijn.

waarom fotografeer je Iris Valentina
Portret van Sara: Omdat ik nog niet veel van portretten maken wist, gebruikte ik aan het begin vaak mijn Lensbaby lens.Ik hoopte er mijn portretten een kunstzinnig zweempje aan mee te geven. Nu haal ik soms mijn Lensbabies nog wel eens uit de kast, om wat te experimenteren.
Maar niet meer om mijn onkunde te verbloemen zoals destijds. 😉


Het was het begin van mijn reis als portretfotograaf.

Ik wist met zekerheid dat ik wilde leren om datgene wat ik voelde om te zetten in beeld. Die weg bleek lang en oneindig. Mijn werk is verre van af. Dat maakt het juist zo mooi. Ik blijf de verdieping vinden.

Mijn missie is om mensen in contact te brengen met zichzelf. Om hen weer te herinneren dat ze in wezen goed zijn.

Ik pak een camera op om verbinding te zoeken. Verbinding tussen mij als fotograaf, de geportretteerde als model en de kijker als toeschouwer. Daar zit de kracht van een portret en dat is wat mij drijft.

Inmiddels fotografeer ik niet alleen kinderen meer. Volwassenen portretteer ik graag op dezelfde wijze als kinderen. Puur, integer, authentiek. Krachtig en prachtig in alle eenvoud.

Mijn vraag aan jou is, waarom fotografeer jij?


1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *